Jaka jest najlepsza patelnia żeliwna?
Jeśli chcesz poprawić smak swoich gulaszu, gulaszu i ogólnie wszystkich swoich przetworów, nadszedł czas, abyś zdobył dobrą żeliwną zapiekankę lub jej siostry bliźniaczki, „kokoty”. Ci kuchenni sprzymierzeńcy skrywają wiele cennych tajemnic, a jedną z nich jest to, że lepiej zachowują soki i właściwości potraw, nawet podczas gotowania w wysokich temperaturach.
Chodzi o to, że nie tylko pozwalają cieszyć się wykwintnymi przepisami, ale dzięki dużej różnorodności na rynku można również uzyskać model dopasowany do swoich potrzeb, gustów i budżetu. Chcesz wiedzieć, który najbardziej Ci odpowiada? Jakie są polecane marki?
Niezależnie od twoich pytań, jestem pewien, że w tym przewodniku porównawczym po najlepszych żeliwnych zapiekankach znajdziesz odpowiedzi. Zostań i poznaj najlepiej sprzedające się modele, zagłębiając się w ich szczególne cechy i indywidualne korzyści.
🥇 Porównanie najlepszych garnków żeliwnych
Model
Waga
Wymiary
Średnica
Umiejętność
Zgodność
bezpieczny w piekarniku
uchwyty i gałka
Cechy szczególne
Oceny
opinie
Cena
Bestseller
Waga
Wymiary
Średnica
Nuestra elección
Más barata
Treść
- 1 Jaka jest najlepsza patelnia żeliwna?
- 2 🥇 Porównanie najlepszych garnków żeliwnych
- 3 ✅ Jaki rondel żeliwny kupić?
- 4 Jak używać garnka żeliwnego?
- 5 Lista najlepiej sprzedających się garnków żeliwnych:
- 6 Na co zwrócić uwagę, aby wybrać dobrą patelnię żeliwną
- 7 🏆 Nasza opinia i zalety posiadania patelni żeliwnych
✅ Jaki rondel żeliwny kupić?
Dowiedz się o zaletach i mocnych stronach 6 najlepiej sprzedających się żeliwnych patelni na hiszpańskim Amazon . Poznaj jego różne właściwości i zdobądź ten, który pasuje jak ulał do Twojej kuchni i Twoich wymagań. Są na całe życie!
➤ Staub 40509-835-0 – bestseller
Na pierwszym miejscu znajduje się jeden z modeli z największą liczbą ocen użytkowników Amazona, Staub 40509-835-0. Jest to zaokrąglony emaliowany kociołek żeliwny o pojemności 3,8 litra i pełnej średnicy 24 cm , o idealnej konstrukcji do powolnego gotowania wszelkiego rodzaju gulaszu, zup i gulaszu.
Innym aspektem, który wyróżnia się na pierwszy rzut oka w tym sprzymierzeńcu do kuchni, jest jego elegancki francuski design z delikatnymi liniami i wykonany w całości ręcznie. Zawiera ergonomiczne uchwyty zapewniające pewny i wygodny uchwyt oraz wygodną pokrywę z metalowym pokrętłem, która utrzymuje temperaturę do 250°C, dzięki czemu nadaje się do piekarnika i wszystkich rodzajów kuchenek (w tym indukcyjnych).
Doskonała opcja do uzyskania wykwintnych potraw smażonych, pieczeni i przetworów , z łatwością optymalnego zachowania smaków, składników odżywczych i naturalnych aromatów każdego przepisu, jednym z powodów jest skupienie się na wewnętrznej strukturze pokrywy, która nadaje efekt „deszczu” który rozpyla żywność, utrzymując ją soczystą i delikatną w środku.
Szybkie i równomierne nagrzewanie, idealne zatrzymywanie ciepła wewnątrz oraz doskonała odporność na uderzenia, zarysowania i kwasy sprawiły, że jest to jedno z podstawowych naczyń w każdym domu, idealne do gotowania na małym ogniu i z niewielką ilością oleju. Ponadto jest łatwy w czyszczeniu, ponieważ można go myć w zmywarce.
➤ Kolekcja Signature Le Creuset – Polecana przez profesjonalistów
Zdobycie babcinych przypraw w długim gotowaniu jest łatwiejsze niż kiedykolwiek, o wiele bardziej dzięki okrągłemu żeliwnemu garnkowi Le Creuset Signature Collection. Ten okrągły model o średnicy 20 cm został wykonany w wyrafinowanym i genialnym stylu, z piękną wiśniową emalią i konstrukcją odpowiednią do wszystkich rodzajów źródeł ciepła, nawet do piekarnika!
Spisuje się jak rękawiczka do pieczenia mięs, gulaszu i gulaszu, gotowania apetycznych warzyw, a nawet pieczenia chleba, ponieważ jest to urządzenie, które zapewnia efektywne rozprowadzanie i zatrzymywanie ciepła w środku, lepiej wykorzystując paliwo i dając rezultaty . zużycie energii.
Wyposażony jest w duże uchwyty oraz pokrywę z żaroodpornym pokrętłem ze stali nierdzewnej , które zapewniają pewny chwyt i bezpieczny transport. Kolejną wielką zaletą jest emaliowane i nieprzywierające wnętrze, które zapewnia optymalne gotowanie i zapobiega przywieraniu potraw do dna.
Poręczna, błyszcząca okrągła zapiekanka francuska, idealna do każdego przepisu (i mój ulubiony: zapiekanki). Nie odkształca się w kontakcie z wysokimi temperaturami i nie rysuje się łatwo . Wygodnie leży w dłoni, nawet w rękawiczkach. To niewątpliwie kolejny wielki sukces marki Le Creuset.
➤ Staub 40509-324-0 – Owal Cocotte
Przybył jeden z moich ulubionych i wybór tysięcy profesjonalnych szefów kuchni na całym świecie, Staub 40509-324-0 w kolorze grafitowym . Kulinarny sprzymierzeniec kompatybilny z każdym typem źródła ciepła; czy płyta gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna czy piekarnik. Ma średnicę 33 cm , średnicę dna 27,7 cm i pojemność wewnętrzną 6,7 litra.
Wykonany jest z emaliowanego żeliwa i jest dostępny w różnych jasnych kolorach, dlatego pokrywa ma wypukłe litery i metalowe pokrętło o odporności do 250°C, z drugiej strony integruje szerokie, wygodne i trwałe uchwyty pewny chwyt.
Utrzymuje temperaturę jedzenia, niezależnie od tego, czy jest ono zimne, czy gorące, z kolei zapewnia efekt samorozpylania dzięki pokrywce wykonanej z tą przydatną funkcją. Jego czyszczenie jest niezwykle proste, można go myć ręcznie lub ostrożnie włożyć do zmywarki.
Ten okaz jest przestronny, z dużą pojemnością wewnętrzną do kompletnego gotowania dla całej rodziny, a jednocześnie jest tradycyjnym i stylowym sposobem serwowania jedzenia na stole z dobrą prezencją. Charakteryzuje się dużą odpornością na odkształcenia i długotrwałą emalią. Nie tylko to! Zapewnia niezwykłą oszczędność energii, ponieważ w pełni wykorzystuje ciepło.
➤ Tefal Heritage – Z powłoką wewnętrzną i zewnętrzną
Na czwartym stopniu znajduje się alternatywa o nieco mniejszych rozmiarach, ale o wytrzymałości godnej profesjonalnego użytku. Tefal Heritage to jeden z najbardziej poszukiwanych małych rondli żeliwnych, który ma średnicę 19 cm i stonowany czarny design, któremu towarzyszy użyteczna przestrzeń wewnętrzna o pojemności 2,2 litra.
Zachowuje teksturę i wzmacnia smaki podczas powolnego gotowania, ponieważ zawiera pokrywkę z funkcją skraplania pary, która zapewnia stałe nawilżenie żywności, a tym samym soczyste i dobrze ugotowane wykończenie.
Wyposażony jest w wewnętrzną i zewnętrzną powłokę emaliowaną, która w połączeniu z wytwornym wyglądem zapewnia wysoką jakość, trwałość i łatwość czyszczenia; Czuję się odpowiedni do karmelizacji, duszenia i wykorzystywania energii cieplnej.
Na tym rondlu Tefal można smażyć, przyrumieniać i podgrzewać najsmaczniejsze dania bez komplikacji i z łatwością przesuwając się po jego powierzchni , doskonały do przygotowywania karmelków, topienia czekolady i popisywania się efektownymi gulaszami, wszystko dzięki ściankom, pokrywce i grubym podłożu oraz doskonałej jakości wykonania.
➤ Tramontina 20905/028 Trento – Duży i przestronny
Czy kiedykolwiek słyszałeś o marce Tramontina? Jeśli Ty tego nie zrobiłeś, to z pewnością zrobiła to Twoja mama, dlatego nie mogło Cię zabraknąć w garnku żeliwnym Tramontina 20905/028 Trento, kompatybilnym ze wszystkimi rodzajami płyt: gazową, elektryczną, szklano-ceramiczną, indukcyjną i piekarnikiem, wytrzymałym temperatury do 260°C
Ma średnicę 28 cm i pojemność wewnętrzną 4,1 litra , jest również wykonany z wewnętrznej i zewnętrznej powłoki emaliowanej, z nowoczesnym, eleganckim, odpornym i długotrwałym wykończeniem.
Obejmuje jeden z żelazną pokrywą i gałką z bardzo twardej stali nierdzewnej oraz wygodne uchwyty z miękkim i wygodnym uchwytem, bezpiecznym podczas przenoszenia naczynia z miejsca na miejsce.
Jest pojemny i wszechstronny , nadaje się do przyrządzania dużych porcji dla całej rodziny lub kilku gości, skutecznie rozprowadza ciepło i penetruje potrawę, nadając jej niepowtarzalny i charakterystyczny smak francuskich zapiekanek oraz gwarantuje pełne wykorzystanie energii kalorycznej. Czy próbowałeś, jak wygląda ryż z owoców morza we francuskiej zapiekance? Nadszedł czas!
➤ Crealys – Przystępna cena
Dotarliśmy do końca, z zalecaną opcją dla tych użytkowników, którzy szukali tańszego modelu , ale dobrej jakości i optymalnych wyników. Tą ciekawą i kuszącą propozycją jest Crealys, owalny żeliwny kokot odpowiedni na wszystkie rodzaje źródeł ciepła, w tym na indukcję.
Wykonany ze specjalnej powłoki wewnętrznej emaliowanej na czarno, o średnicy 28 cm, wadze 4 kilogramów i pełnej pojemności 4 litrów, co pozwala bez problemu obsłużyć od 4 do 6 osób. Posiada boczne uchwyty oraz żaroodporną żelazną gałkę .
Uzyskaj najbogatszy smak i aromat z receptur i smakuj najsmaczniejsze rezultaty bez wydawania dużych sum pieniędzy. Dzięki temu przykładowi prostej, ale wytrzymałej konstrukcji ciesz się możliwością gotowania ryb, drobiu i mięsa, zachowując jednocześnie ich właściwości dzięki powolnemu gotowaniu.
Jak używać garnka żeliwnego?
Kiedy masz już swoje żeliwne patelnie w swoich rękach, musisz wiedzieć, że istnieje szereg kroków, które musisz wykonać przed pierwszym gotowaniem i po tym, czy nie wiesz, jakie one są ? Nie ma problemu, powiem ci poniżej:
- Nie zapomnij jej wyleczyć! w tym celu należy usunąć przyklejoną naklejkę i umyć ją neutralnym mydłem i gąbką, a następnie nałożyć warstwę tłuszczu na rondel i pokrywkę (może to być smalec lub olej kukurydziany, włączyć piekarnik na 200°C i włóż na około 2 godziny. Na koniec wyjmij, wyczyść i gotowe!
- Zapobiegaj rdzewieniu: po każdym praniu dokładnie osusz go suchą chusteczką przed schowaniem.
- Nie podgrzewaj go na dużym ogniu: Zawsze używaj średniej mocy, po osiągnięciu odpowiedniego stopnia nagrzania zmniejsz go do niskiego ciepła. Należy pamiętać, że drastyczne zmiany temperatury powodują pękanie szkliwa.
Lista najlepiej sprzedających się garnków żeliwnych:
Na co zwrócić uwagę, aby wybrać dobrą patelnię żeliwną
Wśród różnorodności tego typu produktów, jakie istnieją na rynku, wybór tego właściwego to odyseja. Z tego powodu konieczne jest poświęcenie czasu na proces decyzyjny i zwrócenie uwagi na aspekty, których należy szukać w garnku żeliwnym:
- Co chcesz ugotować? Pamiętaj, że w zależności od każdego preparatu i jego prezentacji, idealna forma jest różna. Okrągłe są bardziej poszukiwane podczas przygotowywania gulaszu, zup i gulaszu; natomiast owalne nadają się do mięsa, drobiu i warzyw.
- Rozmiar: pamiętaj, że jeśli w Twojej rodzinie jest kilku członków, powinieneś wybrać takiego, który ma około 24 cm średnicy i więcej. Jeśli natomiast jesteś singlem lub mieszkasz ze swoim partnerem, model 19 cm będzie więcej niż wystarczający.
- Zdolność zatrzymywania ciepła: Narzędzia te są dość znane ze względu na ich optymalną dystrybucję, zatrzymywanie i wykorzystanie ciepła podczas długiego gotowania. Z tego powodu warto ocenić grubość ścianek, dno oraz czy pokrywa ma specjalną konstrukcję z efektem wytwornicy pary.
🏆 Nasza opinia i zalety posiadania patelni żeliwnych
Głównym bohaterem tego sezonu są żeliwne naczynia kuchenne, od patelni, garnków, rondli i rondli. Powodem tego jest to, że żelazo jest gęstym materiałem, który pomimo dłuższego czasu pełnego nagrzania zatrzymuje ciepło i równomiernie je rozprowadza , dając rezultaty, które są chrupiące i złociste na zewnątrz, ale bardzo soczyste w środku.
Zatrzymywanie ciepła oraz lepsze wykorzystanie wilgoci i pary to czynniki, które w połączeniu pozwalają doświadczyć smaku i aromatu potraw na wyższym poziomie. Jednocześnie jego wewnętrzne ścianki z powłoką nieprzywierającą ułatwiają gotowanie i zmniejszają ryzyko przywierania i uszkodzenia tekstury.
- Efektywne wykorzystanie ciepła.
- Jednorodne ogrzewanie.
- Trwałe i bardzo odporne.
- Wzmacnia smaki i zapachy.
modele garnków żelaznych | |||
---|---|---|---|
garnek żeliwny | tanie garnki żeliwne |