Jogurtownica to w zasadzie urządzenie, za pomocą którego można przygotować pyszne jogurty w domu, bez konieczności kupowania gotowych modeli w supermarketach. Nie jest to element często spotykany w domach, więc zanim przejdziemy do porównania najlepszych na rynku, będziemy musieli pokrótce wyjaśnić jego podstawowe cechy, aby ułatwić zrozumienie czytelnikom.
Obsługa jogurtownicy jest dość prosta. Musimy tylko przygotować naszą mieszankę składników (tych, które chcemy, aby zawierał jogurt), aby pozostawić ją w środku. Po włączeniu urządzenia ciepło będzie automatycznie utrzymywane podczas procesu fermentacji , niezbędnego do przygotowania jogurtu. Istnieją dwa podstawowe składniki , które muszą być tak lub tak w każdej przygotowywanej przez nas mieszance: mleko i ferment . W przypadku mleka może być ono odtłuszczone lub półtłuste . Mleko najlepiej dodawać ciepłe . Fermenty na jogurt można uzyskać z zakupionych jogurtów lub zrobićmy sami. Jeśli jednak zaczynasz używać jogurtownicy, zalecamy pierwszą opcję (korzystanie z gotowych fermentów jogurtowych), ponieważ druga jest nieco skomplikowana i droga.
Przybliżony czas przygotowania jogurtownicy wynosi od 8 do 12 godzin . Minimalny czas gotowania, tak, to 6. Jeśli przekroczymy 12 godzin, jogurt nabierze nieco nieprzyjemnego kwaśnego posmaku , więc trzeba uważać z czasami.
Treść
Porównanie najlepszych producentów jogurtów
Nie można wyświetlić tabeli.
Jaką jogurtownicę możemy wybrać?
Istnieje wiele, praktycznie niezliczona ilość modeli jogurtownic i trzeba być dobrze poinformowanym, który model jest lepszy lub najlepiej odpowiada naszym potrzebom. W tym przypadku podzielimy cechy i właściwości tych, które znajdują się w tabeli porównawczej: którą bez wątpienia uważamy za najbardziej kompletną i najlepszą.
Tefal Multidelices : wiele litrów jogurtu
Posiada 6 terrin z pokrywkami i ociekaczami o pojemności 140 ml każda, więc są dość duże. Możemy przygotować przepisy, które spodobają się o wiele większej liczbie osób niż w przypadku terrine o standardowym rozmiarze. Wykonane są z tworzywa sztucznego wolnego od bisfenolu A (BPA).
Gotuje jogurty za pomocą technologii parowej , dzięki czemu jest w stanie przygotować pyszne przepisy w mniej niż 30 minut: bułeczki mleczne, budynie czekoladowe, puddingi ryżowe, kremowe desery… Jako dodatek, oprócz wszystkich tych funkcji, które Oni mówią dobrze o produkcie, ma uchwyt do wygodniejszego i bardziej praktycznego transportu.
- Łatwe do czyszczenia terriny w zmywarce.
- Lekki i mały pomimo swojej pojemności
- Posiada uchwyty ułatwiające transport
- Jest wielofunkcyjna : tworzy wszelkiego rodzaju przepisy związane z produktami mlecznymi.
- przystępna cena
- Nie zawiera termostatu
- Tryby automatyczne to programy stałe : parametrów takich jak czas i gotowanie nie można zmienić
Severin JG3519 : wiele słoiczków, dużo jogurtów
Ta jogurtownica popularnej marki Severin jest praktyczna i kompaktowa i ma nie więcej i nie mniej niż 14 terriny po 150 mililitrów każda, w których możemy przygotować nasze pyszne domowe jogurty.
Rezultat receptur, które możemy przygotować za pomocą tej maszyny, jest bardzo optymalny , głównie dzięki stałej temperaturze . Jest bardzo łatwy w użyciu dzięki włącznikowi/wyłącznikowi. Posiada również praktyczny znacznik pamięci , który służy do regulacji niektórych parametrów w celu uzyskania lepszych wyników.
Obudowa jest dość łatwa do czyszczenia , wystarczy przetrzeć gorącą wodą i wilgotną ściereczką. Terriny można również łatwo myć w zmywarce . Posiada również gumowe podkładki na dole.
- duża pojemność
- oszczędność energii
- Ogólnie łatwość czyszczenia
- Łatwy w użyciu . bardzo intuicyjny ekspres do jogurtów
- Delikatne plastikowe nasadki
- Nie ma timera , więc trzeba pilnować czasu.
Clatronic JM 3344 : jogurtownica dla początkujących
Ta jogurtownica nie wyróżnia się specjalnie dużą pojemnością , ponieważ możemy zrobić tylko do 1,1 litra jogurtu. Wyróżnia się jednak wyjątkowo łatwą obsługą , co czyni go idealnym rozwiązaniem dla początkujących nabywców, którzy chcą spróbować swoich pierwszych jogurtów w domu.
Obsługa, jak powiedzieliśmy wcześniej, jest niezwykle prosta : jogurtownica ma przycisk włączania/wyłączania z podświetlanym przełącznikiem. Jeśli naciśniemy ten przycisk, pozwolimy maszynie pracować, aż jogurt się skończy.
Posiada 7 słoików lub terriny o pojemności około 160 mililitrów każdy. Są to dość proste w użyciu słoiki : posiadają zakrętkę do otwierania i zamykania, a do tego mają pojemność porównywalną z tradycyjnymi jogurtami.
- Zamiast tych, które są dostępne, można użyć innych komercyjnych słoików .
- bardzo mały i lekki
- bardzo przystępna cena
- bardzo łatwy w użyciu
- Pokrywki słoików pasują bardzo dobrze.
- Nie posiada recepty
- Nie posiada funkcji automatycznego zatrzymania
- Nie sprawdza się zbyt dobrze, jeśli chcemy robić jogurty sojowe
Klarstein Gaia : niemiecka jakość
Ta wyprodukowana w Niemczech jogurtownica jest wyposażona w 12 wyjmowanych słoików o pojemności około 250 mililitrów każdy oraz bardzo praktyczną zakrętkę . Regulacja temperatury może być sterowana elektrycznie , a dodatkowo posiada ekran LCD z podświetleniem, jeśli korzystamy z niego po zmroku.
Jako podstawowe składniki potrzebujemy jedynie mleka i kultur bakterii . Pozostałe składniki zależą od naszych upodobań i upodobań. Ponadto ta jogurtownica jest bardzo kompletna : możemy również przygotować produkty takie jak twaróg, twaróg…
Korzystanie z tego urządzenia jest bardzo proste , a czas przygotowania można regulować . Zasadniczo, aby korzystać z jogurtownicy Klarstein Gaia, musimy obsługiwać dwa przyciski z przodu : jeden do włączania/wyłączania, a drugi do regulacji czasu.
- przystępna cena
- łatwy w użyciu
- łatwe do przechowywania
- dość wszechstronny jogurtownik
- Jogurt może być wodnisty , jeśli procedura nie zostanie przeprowadzona prawidłowo
- nie jest zwarty
- Nie zawiera instrukcji obsługi w języku hiszpańskim
Poradnik przy zakupie jogurtownicy
Jogurty i wszelkiego rodzaju domowe posiłki stały się dość popularne , dlatego dużą popularnością cieszą się maszyny takie jak jogurtownice. Jednak, jak już wcześniej wspominaliśmy, nie wszystkie jogurtownice są równie dobre, dlatego przedstawimy poradnik, jak znaleźć tę idealną, dostosowaną do naszych potrzeb.
Umiejętność
Każda jogurtownica ma zawsze maksymalną pojemność . Zazwyczaj standardowy szklany słoik lub terrina ma objętość około 140-160 ml . Należy pamiętać, że tak, domowe jogurty nie są dalekie od łatwo psujących się. W rzeczywistości tracą ważność lub psują się wcześniej niż te z supermarketu.
System chłodzenia
Po ugotowaniu jogurtu ważne jest, aby schłodzić jogurt, aby nie był kwaśny . W niektórych przypadkach sama jogurtownica zajmuje się tym niezbędnym procesem chłodzenia, więc nie ma potrzeby ustawiania alarmu i natychmiastowego przenoszenia pojemników do lodówki.
Automatyzacja procesu przygotowania
Większość dostępnych na rynku modeli jogurtowników to modele elektryczne . Jednak stopień automatyzacji może się znacznie różnić w zależności od modelu. Niektóre zespoły ułatwiają zadanie jogurtu, samodzielnie dodając składniki do doskonałego gotowania. Można to jednak osiągnąć jedynie poprzez pozyskanie nowoczesnych jogurtownic , które są bardziej zaawansowane: te najtańsze zazwyczaj nie mają możliwości np. podgrzania mleka.
Auto Stop
Ta opcja jest bardzo przydatna i na szczęście można ją znaleźć w wielu jogurtownicach. To, co robi, to zatrzymanie maszyny po zakończeniu procesu fermentacji . Zapobiega to również przegrzaniu sprzętu , unikając w ten sposób potencjalnej katastrofy.
Łatwa konserwacja
Ideałem jest oczywiście zakup jogurtownicy, która jest łatwa w czyszczeniu i wykonana z dobrej jakości materiałów . Elementy muszą być łatwe do demontażu i odporne na mycie w zmywarce. Ważne jest, aby czyścić słoiki i pojemniki, które mają bezpośredni kontakt z mlekiem i/lub produktami mlecznymi. Jeśli weźmiemy pod uwagę ten szczegół, unikniemy namnażania się szkodliwych mikroorganizmów, takich jak pałeczki .
Wszechstronność
Istnieją dwa rodzaje jogurtownic w zależności od rodzaju pojemnika . Pierwszy zawiera duży pojemnik, który pozwala wyjąć dużą tacę jogurtu tylko o jednym smaku. Drugi ma pojedyncze słoiki , idealne dla rodzin o różnych gustach lub do spróbowania wszystkiego po trochu. Trzeba też kupić jogurtownicę, która pozwala nam robić inne rodzaje żywności , takie jak: sery, śmietany, twarogi… bo zawsze trzeba szukać najbardziej kompletnej alternatywy.