Jaki jest najlepszy nóż dla lewaków?
To jest pytanie, na które nie mogłem się doczekać odpowiedzi, ponieważ czuję się z nim bardzo identyfikowany, ponieważ jestem również leworęczny. Jedną z rzeczy, która najbardziej przykuła moją uwagę, jest to, że 90% tych przyborów do krojenia jest przeznaczonych dla osób praworęcznych, a tylko 10% dla nas. Oto dlaczego: osób leworęcznych jest tylko od 8% do 13 % na świecie. .
Czy ten odsetek nie jest niesamowity i niewiarygodny? Można powiedzieć, że należymy do mniejszości, ale do szczególnej mniejszości. Noże dla tych, którzy używają lewej ręki do krojenia jedzenia, są bardzo ograniczone, ale są i zapewniam was, że będziecie pod takim samym wrażeniem jak ja. Czytaj dalej, a poniżej dowiesz się o najlepszych nożach dla leworęcznych na rynku.
Niezależnie od tego, czy jesteś leworęczny, zobacz tutaj wszystkie marki noży.
Treść
🥇 Porównanie najlepiej sprzedających się dziś noży dla leworęcznych
Model
Głosy
materiał ostrza
materiał uchwytu
Rozmiar
Waga
Cena
TANIEJ
Model
Głosy
materiał ostrza
MÁS VENDIDO
MI FAVORITO
✅ Jaki model noży dla osób leworęcznych możesz wybrać?
➤ Victorinox 5.1111.3 – Zestaw 3 noży
Czy nie zastanawiałeś się, dlaczego mielenie mięsa jest dla nas takie skomplikowane, a dla innych nie? Odpowiedź jest więcej niż prosta, ponieważ naczynie, którego używasz, jest odpowiednie tylko dla osób praworęcznych, podobnie jak większość przyborów kuchennych. Ale tutaj mam kilka modeli, które będą twoim zbawieniem, poznaj Victorinox 5.1111.3.
Jest to zestaw trzech elementów, każdy z bardzo elastycznym ostrzem ze stali nierdzewnej , dwa elementy mają ząbkowane krawędzie, aby ciąć mięso z większą precyzją bez wywierania dużego nacisku, mając jednocześnie gładką i gładką krawędź. .
Rękojeść jest syntetyczna i koloru czerwonego, jest prosta i wygodna, bez większych detali i ma małą osłonę dłoni, aby uniknąć skaleczenia palców. Wymiary tego produktu to 30 × 5 × 5 cm.
- Krawędź jest jedną z najlepszych w swoim rodzaju , jest ząbkowana dla lepszego krojenia mięsa.
- Jego uchwyt jest solidny i wygodny do trzymania.
- Można myć w zmywarce.
- Świetna jakość za cenę.
- Są bardzo małe, więc nie mogą siekać dużych potraw.
➤ 3 Claveles Yanagiba Tokio – Idealne do kuchni azjatyckiej
Ta firma jest jednym z największych i najbardziej ekspertów w tworzeniu przyborów kuchennych, do tego stopnia, że jej produkcja dociera do ponad krajów 60. Aby nadal bardziej angażować swoją publiczność, stworzyli doskonałe narzędzia do przygotowywania sushi i innych azjatyckich potraw , mają To była kolej 3 Claveles Yanagiba Tokyo.
Ten model Yanagiba ma ostrze wykonane z bardzo wytrzymałej stali nierdzewnej i ma cienki i długi kształt, dzięki czemu idealnie nadaje się do cienkich i długich kawałków mięsa i ryb. Ten model ma całkowitą długość 30 cm.
Jego rękojeść jest asymetryczna, co jest charakterystyczne dla ostrzy tego typu i wykonana jest z materiału liloflex, co sprawia, że dłoń użytkownika lepiej dopasowuje się do cięcia, zwiększając tym samym zwinność, obsługę i precyzję cięć.
- Długość krawędzi pozwala na większy zasięg cięcia.
- Rękojeść ma liloflex, materiał, który pozwala dłoni mieć większy komfort podczas wykonywania cięć.
- Nadaje się do krojenia mięsa i ryb, nie tylko sushi.
- Ma dobrą cenę .
- Nie możesz ciąć kości.
- Nie można myć w zmywarce.
➤ Kai Yanagiba – Tanie, skuteczne i wydajne
Oto kolejny model Yanagiba, ale innej marki, która również nie zawodzi, ale różnica między tym modelem a 3 Claveles polega na jego zmniejszonym rozmiarze, pozostawiając go jako opcję dla tych, którzy nie lubią zbyt dużego modelu, spotkać Kai Yanagibę .
Model ten posiada ostrze wykonane z wysokiej jakości polerowanej stali nierdzewnej o twardości 58 +/- 1 w skali Rockwella, co czyni go jednym z najtwardszych tego typu na rynku. Jego krawędź jest naprawdę imponująca i nie mam wątpliwości, że zakochasz się w jego możliwościach cięcia. Ma długość 24 cm.
Rękojeść jest syntetyczna , bardziej higieniczna niż inne jak drewno i asymetryczna, co zapewnia użytkownikowi duży komfort i oczywiście zapobiega zmęczeniu dłoni nawet po wielogodzinnej pracy w kuchni.
- Jest to jeden z najlżejszych modeli.
- Ma mniejszy rozmiar, dla tych, którzy czują się w ten sposób bardziej komfortowo.
- Jego krawędź jest trwała, długo wytrzymuje, zanim będzie wymagała ostrzenia.
- Ma dobrą cenę .
- Rączka jest niewielka, co dla niektórych może być uciążliwe.
- Nie nadaje się do krojenia warzyw, które nie są miękkie.
➤ Kai Europe Tim Mälzer Edition TDM-1706 – Profesjonalny i wyrafinowany
Wreszcie jeden z moich ulubionych! Jeśli chodzi o Kai Europe Tim Mälzer Edition, to przejdę od razu do rzeczy: to jest potwór, jest zrobiony z 32 warstw stali, czyli sieka większość jedzenia (oczywiście poza kośćmi). Ten model pochodzi ze słynnej serii Shun Premier Tim Mälzer i jest jednym z najlepszych na świecie, tak, będziesz musiał wydać dużo pieniędzy, ale warto!
Ostrze jest udoskonalone za pomocą młotkowanej powierzchni, która jest obrabiana ręcznie w procesie zwanym Tsuchime, a po zakończeniu daje estetyczne ostrze. Stal to VG Max i ma twardość 61 +/- 1 w skali Rockwella, jedną z najtwardszych na rynku.
Rękojeść wykonana jest z laminowanego drewna Pakka, co nadaje jej miękkości w dotyku, ma tradycyjny kasztanowy kształt i jest symetryczna, dzięki czemu chwyt jest wygodniejszy dla użytkownika.
- Jego krawędź jest mocna i bardzo wytrzymała.
- Jak na swoje rozmiary jest lekki, więc korzystanie z niego nie będzie wyzwaniem.
- Ma ładną prezentację, ponieważ jest dostarczany w prostym drewnianym pudełku.
- Długi okres użytkowania.
- Nie wiem, zaleca się mycie w zmywarce.
- To jest dość drogie .
➤ Global Material MT742 – Niezbędny uchwyt do szynki
Jest to uchwyt do szynki, który różni się od konwencjonalnych tym, że jest wykonany w całości ze stali, aż po rączkę, a ponadto jest obustronnie ostrzony. Global Material MT742 jest produkowany w Nigata w Japonii, więc możemy zaufać jego wysokiej jakości.
Posiada ostrze ze stali nierdzewnej CHROMA 18 , materiału oferującego wysoki skład chromu, który nadaje ostrzu bardzo wysoką odporność na zużycie, dzięki czemu można ciąć przez długi czas bez konieczności ostrzenia.
Ma twardość między 56-58 w skali Rockwella, długość ostrza wynosi 31 cm, a całkowita długość 43,5 cm, rozmiar, który pozwala kroić plastry szynki dłuższe niż zwykle. Jego rękojeść jest również wykonana ze stali nierdzewnej.
- Ma dużą długość, więc plastry szynki będą bardzo długie i szerokie.
- Jest super elastyczna, gwarantując lepsze cięcie.
- Łatwe do czyszczenia.
- Lekki i ergonomiczny .
- Pomimo wysokiej ceny, nie jest dostarczany z pochwą, która jest niezbędna do ochrony ostrza.
🏆 Nasza opinia na temat tych noży
Dobrze wiemy, że sposób trzymania przedmiotów nie jest taki sam dla osoby praworęcznej, jak i dla osoby leworęcznej, prawda? Cóż, to samo dzieje się z nożami kuchennymi, to właśnie tam narodził się pomysł produkcji przyborów zdolnych dostosować się do rodzaju dłoni osoby leworęcznej ; Z biegiem czasu ofert na te noże przybywa, podkreślając przede wszystkim ich dużą skuteczność.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze noża dla leworęcznych?
Jednym z najważniejszych aspektów, na który musimy zwrócić uwagę jest to, aby ostrze znajdowało się po prawej stronie ostrza , ponieważ używając noża lewą ręką tniemy w prawo i w ten sposób będziemy skuteczniejsi i precyzyjny w cięciach.
Innym aspektem byłyby materiały, z których tworzone są te przybory, które oczywiście muszą być dobrej jakości i bardzo trwałe. Bycie wymagającym polega na tym, że będziemy w stanie osiągnąć najlepsze wyniki, jeśli chodzi o gotowanie i oczywiście będziemy więcej niż zadowoleni, gdy spełnimy nasze oczekiwania.
Trwalszy nóż.
Jeśli zastanawiasz się, czy twoje narzędzie tnące może wytrzymać wiele lat bez utraty jakości lub ostrości, moja odpowiedź brzmi: tak, jest to możliwe, ale oczywiście wszystko to osiąga się przestrzegając pewnych zasad, aby uzyskać jak najwięcej tego.
Konieczne jest, aby miały własną osłonę lub drewniane klocki, w których można je umieścić. Bardzo ważne jest również, aby po ich użyciu nie wkładać ich do zmywarki, a moją główną zasadą jest to, że nawet jeśli można je włożyć do zmywarki, to tego nie robię i zawsze wolę myć ręcznie z sucha szmatka. To wymaga czasu, ale trzeba dbać o zainwestowane pieniądze.